Herfstweek 2017

vrijdag 27 oktober 2017

Deze herfstweek zijn er 46 leerlingen die naar school gaan. En wat is het dan weer leuk om bij elkaar in één klas te zitten. De meeste kinderen weten wat er dan van hen verwacht word. Er wordt veel zelfstandig gewerkt, kinderen helpen elkaar en werken goed samen. En de leerkracht is de hele dag druk met instructies aan verschillende (groepjes) kinderen.
Het voorlezen voor kleuters en leerlingen van groep 3 blijft een gezellige leerzame activiteit! Want hoe lees je het boeiend voor, zodat een kleuter blijft luisteren? Er waren zelfs leerlingen van groep 3 die de oudere leerlingen lieten horen hoe goed ze nu al kunnen lezen!
Waar we vooral mee bezig zijn deze week is de dag van de duurzaamheid met het onderwerp: voedselverspilling. Hoeveel eten gooien wij eigenlijk weg? Dit houden we deze week nauwkeurig bij. En waarom gooien we dat dan weg? Een heleboel redenen zijn genoemd en hebben we gezien. Maar we hopen vooral met z’n allen antwoorden te vinden op te vraag: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we minder of zelfs geen eten meer weggooien?
En we zijn heel benieuwd wat de leerlingen met deze informatie gaan doen, na deze week, in hun eigen klas…

Bij het bezoek aan de stadakkers hebben we groenten gekocht. Wat voor gerecht kunnen we nou eens gaan maken van al deze verse groenten?
We kwamen uit op een hutspotje, een salade en roerbakgroenten met postelein en paprika. In groepjes gingen de leerlingen aan de slag met het snijwerk. Dat was nogal wat! Daarna werden de gerechten gemaakt en gekookt. En uiteindelijk natuurlijk lekker opgegeten. Zo kwamen we tot de ontdekking dat veel rucola niet zo lekker is in de salade. Dat de hutspot met verse wortels van het land superlekker smaakt! Maar ook dat je sla van het land héél goed moet wassen… Sommige kinderen werden verrast door een piepklein slakje of een rups!
En toen bleek dat ook wij met z’n allen veel eten overhielden. In kader van het thema voedselverspilling; wat doen we ermee?

Klik hier voor meer foto’s.