nieuwsbrief Sterrenschool de Vliegenier 10 januari 2020

DE BESTE WENSEN VOOR 2020...!!!!

Algemeen nieuws

Welkom bij ons op 

De Vliegenier..!

De maand januari:
-   Eymen Celebi (01-01-2016)
-   Rivano van de Pol (02-01-2016)
-   Luc Otto (14-01-2016)

-   Emad Al Khatib (groep 8)

Workshops tijdens NL Doet 2020

Op vrijdag 13 maart vieren we ook in Het Kristal weer NL Doet. Met meer dan 800 kinderen en volwassenen maken we er weer een prachtige dag van.

We zijn nog heel hard op zoek naar mensen die ons die dag kunnen helpen. Als vrijwilliger bij een van de activiteiten maar misschien zijn er ook mensen die, deze dag een workshop voor ons kunnen verzorgen. Dat mag van alles zijn, timmeren, bloemschikken, kaartjes maken, een leuke knutselactiviteit of misschien bedenkt u zelf nog wel iets veel leukers!

Mocht u ons kunnen helpen neem dan snel even contact op. Truus Hermkens, info@inkluzie.nl of 0644034688

Bedankje van de voedselbank

Namens alle klanten van de voedselbank wil ik jullie bedanken voor de geweldige inzet.
De kratten vol etenswaren geven ons weer de mogelijkheid om mensen van voedsel te voorzien en daar zijn wij weer blij mee.

Ik wens jullie een goed 2020 en wie weet tot een volgende keer.

Met vriendelijk groet,
Leo van Schaick 

Onderbouw nieuws 

Kort bericht vanuit de onderbouw

Allereerst de beste wensen voor 2020!
In de kleutergroepen zijn we spetterend het jaar begonnen. Dit met het afsteken van sterretjes en het eten van een oliebol!

Nog wat algemene informatie: Data klas op de plank:

• groep 1/2b woensdag 22 januari 9.15u

• groep 1/2a woensdag 19 februari 9.15u

Iedereen is welkom om te komen kijken bij onze klas op de plank!

De eerste spelletjesmiddag is verplaatst van vrijdag 31 januari naar vrijdag 24 januari
De inschrijflijsten hangen bij de deuren van de kleutergroepen!

Middenbouw nieuws

Nieuws uit groep 3

Groep 3

10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 0..... Gelukkig nieuw jaar!

Afgelopen maandag hebben we een klein feestje in de klas gevierd. We hebben gezamenlijk afgeteld en een oliebol gegeten om het nieuwe jaar te vieren. Het was een gezellige start van het jaar.

We zijn begonnen met kern 6. In deze kern worden de laatste letters aangeboden. Na deze kern is er dus reden voor nóg een feestje..... Daarover volgt later meer!

Deze week staat de "alfapet" centraal. Door deze pet op te zetten komen de verhalen zó uit je hoofd! Met handvaardigheid gaan de leerlingen hun eigen "alfapet" knutselen, zodat ieder kind deze pet ook daadwerkelijk op kan zetten.

Aankomende week gaan we starten met de Cito-toetsen. We gaan beginnen met rekenen. Later volgen woordenschat, spelling en de leestoetsen.
Al met al een belangrijke periode die komen gaat, met óók nog een nieuwe juf! We gaan er een gezellige en leerzame tijd van maken!

Nieuw jaar

Groep 4

De tijd gaat snel. Een nieuw jaar alweer. Afgelopen half jaar in groep 4 hebben we gezellig afgesloten met een heerlijk kerstdiner. Wat een lekkere gerechten waren er gemaakt. En wat zagen de kinderen er mooi uit! Voor de gezelligheid in de decembermaand hebben we een houder voor een waxinelichtje gemaakt. De kinderen hebben erg hun best gedaan om er iets moois van te maken. Helaas zijn er wat gebroken tijdens het drogen, maar gelukkig zijn er ook een aantal heel mooi geworden!

 

Welkom 2020, vanuit groep 5a

Welkom 2020, vanuit groep 5a

Het is 2020, we hebben er net een paar dagen op zitten. Wat vliegen die dagen. Maandag na de vakantie gestart met overheerlijke oliebollen voor de hele school. Deze mochten we lekker opsmikkelen in de klas. Dank je wel, Bakker Toet!

Deze week zijn we bij taal en spelling gestart met thema 4, over herinneringen. We startten meteen met een verhaal over de 2e wereldoorlog. Mooi verhaal! Rondom dit thema staan verschillende opdrachten centraal. De kinderen krijgen weer nieuwe regels en woorden te leren. Eén daarvan is: wat is het hele werkwoord? En we leren er gelijk 3 vormen van het werkwoord bij. De Ik-vorm, Hij-vorm, Wij-vorm. De categorieën bij spelling worden uitgebreid met woorden die eindigen op een -d (maar toch klinken als een -t) en ook de lange en korte klanken gaan aan bod komen (bakker, sla)

We hebben gelijk het goede voornemens-memory gespeeld. Erg leuk om te doen. In groepjes van 4 hebben we teruggekeken op 2019 en vooruitgekeken naar wat 2020 zou kunnen brengen.
Leuk! Er kwamen mooie en verrassende antwoorden naar boven.
Ook is het Rad van de Groeivragen geïntroduceerd. Net voor 14.00u, geven wij een slinger aan het rad. Daar staan vragen op waarbij kinderen goed moeten nadenken over hun antwoord, bijv: Wat vind je nu echt knap van jezelf? Ze krijgen even de denktijd en dan d.m.v. beurtstokjes wordt een kind gekozen die antwoord mag geven. De ene keer mogen meer kinderen antwoord geven dan de andere keer, ligt aan de tijd.
Hierbij komen ook mooie antwoorden naar boven.

Een goed begin van 2020!

Groep 5b

Het kerstdiner was heerlijk en sfeervol! En nu na de vakantie waar we allemaal aan toe waren, zijn we weer begonnen in het nieuwe kalenderjaar.

We moesten weer even in het ritme komen deze week, maar wat fijn om elkaar weer te zien!

En toch lekker om weer aan de slag te gaan! We houden de beweging er in 2020 in tijdens de lessen. Zo deden we de woordenschatles buiten op het plein en en taalles over werkwoorden moest natuurlijk eerst uitgebeeld worden, daarna geraden om vervolgens de ik, hij en wij-vorm op te schrijven!

We hebben met z'n allen een nieuwe plek in de klas gekozen, in goed overleg. Dat bracht een aantal leerzame processen met zich mee, wat weer goed pastte binnen de leefstijl lessen.

Nu staan er weer een aantal toetsen voor de deur. Met de kanjers in deze klas gaat dat helemaal goedkomen! Beter dan ons best kunnen we niet doen! 

Bovenbouw nieuws

Nieuws uit groep 6

Groep 6

Allereerst wens ik u allen de beste wensen voor 2020!

Voordat de vakantie begon hadden we het kerstdiner op school. Iedereen had wat lekkers meegenomen en samen hebben wij genoten van al het lekkers.

In deze week hebben wij met de klas een bezoek aan het Paleis het Loo gebracht. Hier kregen wij een museumles en mochten wij schaatsen.

De eerste week in het nieuwe jaar is weer voorbij. We hebben een tekening gemaakt van al het mooie vuurwerk dat we hebben gezien. Daarnaast zijn we gestart met lessen geschiedenis rond de tijd van de regenten en vorsten. We hebben het afgelopen week gehad over ontdekkingsreizigers, waaronder Columbus. De aankomende weken zullen wij hier meer over gaan leren en krijgen wij in februari nog een lesbezoek van een docent van het Paleis het Loo.

Groep 7

Na een fijne kerstvakantie, is iedereen gelukkig weer met tien vingers gestart op school. Het was fijn om elkaar weer te zien en de vakantieverhalen uit te wisselen. Dit alles onder een genot van een lekkere oliebol! Dat was een aangename verrassing! Ook waren er een aantal dingen veranderd in de klas. Alle kinderen hebben weer een nieuwe plek gekregen. En waar we eerst in tweetallen zaten, zijn de leerlingen nu in groepjes ingedeeld. Erg gezellig natuurlijk, maar er wordt gelukkig ook in 2020 weer hard gewerkt.

We zijn met spelling en taal gestart met thema 4. Het thema heet "fantasie". Wat komt er zoal aan bod? Uiteraard weer diverse lessen met woordenschat, maar ook het lijdend voorwerp komt weer terug. De leerlingen kunnen na dit thema ook vertellen wat een tijdsbepaling en plaatsbepaling in een zin is en leren wat beeldspraak is. Bij spelling gaan we het nu hebben over werkwoorden die in de verleden tijd van klank veranderen, zoals het werkwoord lopen. Kortom, genoeg te doen dus!

In deze maand staan ook veel open dagen van middelbare scholen in Apeldoorn e.o. gepland. Mochten u en uw kind het leuk vinden, ga gerust alvast eens kijken! Dit kan al heel waardevol zijn. Op www.vo-apeldoorn.nl kunt u een kalender vinden waarin alle open dagen beschreven staan.

Nieuws uit groep 8

Groep 8

Allereerst wenst groep 8 iedereen een gelukkig en gezond 2020! Na twee heerlijke weken vakantie was het weer tijd om naar school te gaan. We zijn het jaar goed gestart met een heerlijke oliebol. Het was al feest, want Ceylin heeft in de vakantie een broertje gekregen. Ze trakteerde op beschuit met muisjes en kwam haar superschattige broertje in de klas laten zien. Nadat we alle vakantieverhalen van iedereen hadden gehoord, was het toch echt tijd om weer aan het werk te gaan.

De kinderen hebben ook in 2020 al laten zien dat ze erg hard kunnen werken. Na de vakantie is er ook een nieuwe leerling bij ons in de klas gekomen. We vinden het erg gezellig dat Emad vanaf nu bij ons op school is. Best spannend voor hem om het laatste jaar nog in een groep 8 in te stromen. 

De kinderen hebben ervoor gezorgd dat hij zich welkom voelt in onze klas. We hopen dat Emad een fijne tijd met ons gaat hebben dit laatste jaar.

De komende periode zijn we druk met het maken van de Cito-toetsen. We zijn begonnen met begrijpend lezen en zullen daarna de andere vakken gaan maken. Tegelijkertijd gaan de reguliere lessen ook gewoon door. De tijdschriften over bijzondere dieren zijn af en gepresenteerd aan elkaar. Ieder groepje heeft enorm zijn best gedaan en we hebben allerlei leuke, nieuwe weetjes over dieren geleerd.

De meeste kinderen hebben zich al ingeschreven voor de adviesgesprekken die gepland staan. Dit is natuurlijk ook best een spannend moment. De kinderen zijn druk met het uitzoeken van een nieuwe school. Sommige twijfelen nog, waar anderen er al heel lang uit zijn. Naast ons klaslokaal hebben we een hoek ingericht waar alle informatie over de verschillende scholen te vinden is. Hier kijken de kinderen dan ook geregeld in.

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.

Dalton sterrenschool De Vliegenier is onderdeel van Leerplein055