nieuwsbrief Sterrenschool de Vliegenier 6 februari 2020

Algemeen nieuws

Welkom bij ons op 

De Vliegenier..!

De maand februari 2020:
-   Lars van Drempt (13-02-2016)
-   Bas Maatkamp (24-02-2016

Stand van zaken flexibele schooltijden

We proberen u als school zo goed mogelijk op de hoogte te houden. Ook op het gebied van de ontwikkelingen rondom de flexibele schooltijden. Het blijft een lastige materie en het politieke spel is soms ondoorgrondelijk. Moesten we eerder melden dat de voorwaarden die de minister heeft gesteld om door te gaan onrealistisch waren. Een van die voorwaarden is ook in de Tweede Kamer aan de orde geweest. We kregen gisteren het volgende bericht van het ministerie:

Zoals we jullie vorige week informeerden heeft Heerema (VVD) een motie ingediend om de geëiste waardering ‘goed’ voor deelname aan experiment Ruimte in Onderwijstijd te veranderen naar het oordeel ‘voldoende’. Gisterenmiddag is deze motie door de Tweede Kamer aangenomen.

De minister moet nu een besluit nemen hoe hij invulling gaat geven aan deze motie. Hier is dus nog geen concreet besluit over genomen.

Wij zijn nog steeds voornemens om de beleidsregel van het experiment deze maand te publiceren. Wij zullen jullie op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen en het besluit van de minister.  

We blijven de zaak natuurlijk volgen, samen met ons bestuur en Sterrenschool Apeldoorn. Ook sluiten we ons bij de laatste zin; we houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

De ouderraad zoekt ...

Wie wil de ouderraad komen versterken? We zijn op zoek naar 3 nieuwe leden. Als ouderraad houden we ons bezig met het organiseren van diverse activiteiten voor de leerlingen van de school. Denk hierbij aan het kerstdiner, helpen bij de schoolfoto’s en het regelen van een ijscokar in de zomer.

De ouderraad is ook op zoek naar paastakken om de school mee te versieren. Wie heeft er eind maart een aantal takken met bloesem of katjes beschikbaar die we kunnen gebruiken om met paasversiering erin in de school neer te zetten? 

Eén keer in het jaar moet er een kascontrole gedaan worden door iemand die niet betrokken is bij de ouderraad. De bedoeling is dat je controleert of de inkomsten en uitgaven juist afgehandeld worden. We zijn op zoek naar iemand die dat voor de administratie van het afgelopen schooljaar wil doen.

Meld je aan via de mail: orvliegenier@gmail.com, dit mailadres kan je ook gebruiken als je (andere) vragen hebt aan de ouderraad.

Kristal got talent

Hallo allemaal,
Op 13 maart is het NL Doet in Het Kristal. ’s Morgens allerlei leuke workshops en activiteiten en ‘s middags een grote show waarin iedereen kan laten zien wat hij of zij kan!!! Dus kun jij goed dansen, zingen, rappen, een instrument bespelen of is er misschien wel iets heel anders waar je goed in bent en wat je graag wilt laten zien doe dan mee!

Geef je zo snel mogelijk op maar in ieder geval vóór 15 februari. Dat mag alleen, met een groepje, maar ook met je hele klas!

Rebecca, en Job zijn er ook bij en kunnen je, als je dat wilt, helpen tijdens je optreden. Zij moeten dan natuurlijk wel op tijd weten wat je wil doen. De show duurt een uur, elk optreden mag hooguit 5 minuten duren, elke school mag maximaal 3 optredens verzorgen.

Geef je dus zo snel mogelijk op want vol is vol! Wanneer: vrijdag 13 Maart 12.45 -13.45 uur Waar: Centrale hart van het Kristal Voor wie: leerlingen van de 4 scholen, bewoners Kristal en buurtbewoners

Opgeven bij je meester of juf of via info@inkluzie.nl

Vriendjes van Orpheus

Bij de start van de Voorleesdagen kwam de directrice van Orpheus, Mirjam Barendregt, voorlezen in groep 8. Bijna een uur lang hoorden de kinderen de avonturen aan van Stach uit het boek: Koning van Katoren van Jan Terlouw. Een collega van haar informeerde ons ook over de mogelijkheid om Vriendje van Orpheus te worden. Zij krijgen bij een lidmaatschap vele extra's en de school krijgt punten om te sparen voor activiteiten van en met Orpheus. Misschien iets voor uw kind?

Via deze link komt u meer te weten over dit initiatief: http://orpheus.nl/vriendjes

Onderbouw nieuws 

Nieuws uit de kleutergroepen

In de kleutergroepen zijn we gestart met het thema ‘Kleuren en vormen’. Er zijn al mooie kunstwerken gemaakt; scheuren van vormen, stempelen met vormen en het mengen van kleuren. We hebben het boek ‘Kleurenwinkeltje’ gelezen en groep 1/2a gaat aan de hand van dit boek een optreden doen tijdens klas op de plank op woensdag 19 februari om 9.15u.

Vrijdag 13 maart staat NL doet op de planning. Tijdens NL doet staan er verschillende workshops op de planning. De kleutergroepen gaan hier ook aan mee doen! Voor deze dag zoeken wij nog begeleiders!

Groep 1/2a en 1c hebben een workshop van 9.15u tot 10.15u. Groep 1/2a heeft 6 begeleiders nodig en groep 1c minimaal 4 begeleiders. Groep 1/2b heeft een workshop van 10.45u tot 11.45u. Deze groep zoekt ook 6 begeleiders.

KUNT U HELPEN? Laat dit dan weten aan de leerkracht van uw kind. Bij teveel aanmeldingen loten we.

Na de voorjaarsvakantie starten er een vijftal kinderen uit groep 1c in de 1a of 1b groep. Ouders van deze kinderen zijn al op de hoogte!

Nogmaals het verzoek om uw zoon of dochter fruit mee te geven en niet al te volle bekers.

Middenbouw nieuws

Groep 3

Na de vakantie heeft juf Manouk samen met juf Aniek in groep 3 gestaan. Er is hard gewerkt aan lezen, rekenen en schrijven, maar ook de CITO toetsen moesten afgenomen worden. Een drukke en soms ook spannende tijd.  

Op maandag 27 januari begon juf Corry in de groep. Zij zal er alle dagen, behalve de donderdagen zijn. Voor iedereen even wennen, maar heel leuk om samen aan het werk te gaan.  

Inmiddels zijn we begonnen in Kern 7 van Veilig Leren Lezen en dat betekent dat de kinderen alle letters hebben gehad. Nu goed oefenen en leesmeters maken om het leesniveau te verbeteren. Er zijn allemaal boekjes in de klas waar we steeds meer uit gaan lezen. Sommige kinderen gaan al regelmatig naar de bibliotheek om boeken te lenen. Thuis lezen is heel belangrijk! 

Ook leren we de letters en woorden steeds beter schrijven; er wordt zelfs al aan elkaar geschreven. We werken met bergjes en bruggetjes en oefenen elke dag.  

Met verschillende rekenactiviteiten gaan we aan de slag met de sommen. Plus, min, meten, spiegelen… we zitten niet stil in groep 3! 

Na de vakantie zal juf Corry met alle ouders een rapport-/kennismakingsgesprek plannen. Mochten er voor die tijd al belangrijke zaken zijn, dan kan er eerder een afspraak gemaakt worden. 

Nieuws uit groep 5a

De tijd vliegt voorbij..... zo is het al februari en gaan we (qua weer in ieder geval) richting de lente.

Toch hopen we hier in de klas wel op een beetje winter nog.
In de klas hebben we het wel winters gemaakt met mooie sneeuwvlokken op het raam in glas en lood.

De drukke periode is nu voorbij. Er zijn thema's afgerond van taal en spelling. De nieuwe thema's hebben het onderwerp Ruimtevaart.

Met rekenen zijn we met een nieuw blok begonnen. Hierin komen onderwerpen als "omtrek", "inhoud" en "gewicht" voor.
We zijn bezig met onderwerpen en toneelstukjes voor onze "klas op de planken". Het is nog in een vroeg stadium, dus hoe het er precies uit komt te zien weten we nog niet.

We hebben de Appel-test gedaan.
Tegen 1 appel hebben we alleen maar stomme dingen gezegd. En tegen de andere appel alleen maar leuke/lieve dingen.
Als je hem dan doorsnijdt, hoe ziet het er dan uit. Iedereen vond het een beetje vreemd om tegen een appel te praten en waren wat lacherig. Begrijpelijk.
Toen we de appels doorsneden na een rondje door de klas, zagen we dat de appel met stomme worden bruinig was aan de binnenkant en de appel met leuke/lieve woorden er gewoon uit zag van binnen. OK...…… toen was het even stil. Dat maakte indruk.
Dit was in het kader van Leefstijl, hoe gaan we om met elkaar en wat kunnen woorden met een persoon doen.
We zijn er du achter gekomen dat als je stomme of nare woorden tegen iemand zegt, dat iemand zich dan niet goed voelt van binnen. Bruin zoals de appel.
En dat als er leuke/lieve dingen woorden worden gezegd dat je dan juist goed voelt.
Daar was iedereen het wel over eens.
Mooie les was dit.
We gaan nog vaak terug denken aan die appels.

Bovenbouw nieuws

Update uit groep 7

De eerste maand van het jaar zit er al weer op! Wat is er de afgelopen weken hard gewerkt. We hebben diverse toetsen gemaakt en uiteraard gingen de normale lessen ook door. Naast dit harde werken, is er ook tijd voor leuke dingen. Op vrijdagmiddag hebben wij altijd crea gepland staan. De afgelopen weken hebben wij rondom Pablo Picasso gewerkt. Na een korte presentatie over het leven van Pablo Picasso en we verschillende werken van hem bekeken hebben, zijn wij dieper in gegaan op zijn 'blauwe periode'.  Het zal u vast niet verbazen dat hij in deze periode veelal blauw gebruikte in zijn schilderijen. Na wat testen met het mengen van de kleur blauw met zwart en wit, is een ieder aan zijn eigen schilderij begonnen. Wat zijn er al prachtige resultaten zichtbaar, erg mooi gedaan.
Ook hebben we de afgelopen weken twee gasten in onze klas mogen ontvangen. Vorige week is er een mevrouw geweest die met ons, namens het Amnesty International, over de rechten van mensen/kinderen kwam praten. Mooi om te zien hoeveel de kids hier al over wisten te vertellen. Ook is er aandacht geweest voor het werk van Amnesty International en hebben de kinderen een steentje bijgedragen door tekeningen te maken voor mensen die dat goed kunnen gebruiken.
Vandaag was Astrid op bezoek, vanuit het Centrum Jeugd en Gezin. Zij gaf les over 'de gezonde leefstijl'. Diverse onderwerpen kwamen aan bod; social media, bewegen en de puberteit. Ondanks dat het wel een beetje giebelen was, vonden de kinderen het erg interessant. Over een maandje zal zij onze klas weer bezoeken voor een les over gezonde voeding, waarbij wij in april ook een bezoek mogen brengen aan de Apenheul. Daar zal ik de ouders van groep 7 t.z.t. verder over informeren.

Nieuws uit groep 8

Nieuws uit groep 8

De afgelopen periode was best spannend voor de kinderen uit groep 8. Ze kregen namelijk hun advies voor het voortgezet onderwijs. Alle leerlingen zijn op gesprek geweest bij meester Ernst en juf Eline en kregen hun advies te horen. Voor een heel aantal best wel even spannend. Het waren leuke gesprekken en de meeste kinderen hebben ook al een keuze gemaakt voor hun vervolg school.

Ondertussen was het in de klas ook hard werken. De midden 8 cito toetsen werden afgenomen en de kinderen mogen heel trots zijn. Ze hebben erg hun best gedaan. Natuurlijk gaat de gewone lesstof ook nog gewoon door. De dagen vliegen echt voorbij. We zijn ondertussen al bij het tweede deel van het schooljaar aangekomen. Het laatste stuk voor de kinderen op de vliegenier.

Een paar weken geleden was het de nationale voorleesweek. Tijdens deze voorleesweek kwam de directrice van Orpheus bij ons in de klas voorlezen. Ze las en vertelde een heel spannend verhaal over de Koning van Katoren. Deze week gaan ook een aantal kinderen uit onze groep voorlezen bij de kleuters. Het is mooi om te zien hoe goed deze kinderen de kleuters kunnen helpen.

De vrijdagmiddag staat altijd in het teken van knutselen of tekenen. Op het moment zijn we erg druk met het maken van een seizoenen tekening. Door middel van bomen en prachtige kleuren laten de kinderen de vier seizoenen zien. Soms is het een flink geklieder in de klas met al die verf. Gelukkig voelen de kinderen zich allemaal verantwoordelijk en is het ook zo weer opgeruimd.

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.

Dalton sterrenschool De Vliegenier is onderdeel van Leerplein055