nieuwsbrief Sterrenschool de Vliegenier 11 juni 2020

Welkom bij ons op 

De Vliegenier..!

De maand april 2020:
-  03-04-2020 Aryana
-  10-04-2020 Daley
-  15-04-2020 Arwin
-  18-04-2020 Donny
-  27-04-2020 Lina

De maand mei 2020:
-  05-05-2020 Ruben
-  29-05-2020 Leanne

De maand juni 2020:
-  07-06-2020 Eline
-  20-06-2020 Gina

Algemeen nieuws

Het heeft even geduurd, maar de nieuwe Luchtpost is er weer, met veel nieuws uit de groepen: er gebeurt immers weer genoeg op school. In dit algemene deel willen we alvast het goede nieuws vanuit het Ministerie meedelen: we mogen verder met de flexibele schooltijden! Er is een aanvullende mail onderweg.

We zijn natuurlijk heel blij dat we alle kinderen weer in de school mogen verwelkomen. Jammer genoeg mag nog niet alles en moeten we nog rekening houden met "het tijdelijke abnormaal". Ik hoop dat dat niet al te lang meer duurt. Tot die tijd blijven we afstand houden en houden we de gesprekken met ouders online of met voldoende afstand buiten. Ook hier wil ik nogmaals benadrukken dat, als er zaken zijn die van u uit de aandacht vragen, u dit via mail of telefonisch aan de orde kunt stellen.

Ook over het afscheid van groep 8 denken we na. We vinden het belangrijk dat deze groep op een goede, maar ook op een verantwoorde manier de school kan verlaten. Zo zullen we de musical onder strenge voorwaarden doorgaan laten vinden. Binnenkort krijgen de ouders hier meer info over.

Onderbouw nieuws 

Samen is leuker dan alleen!!!!

Nieuws vanuit de kleutergroepen
Wat fijn dat we deze week weer allemaal naar school mogen. De eerste week hebben we gebruikt om weer een beetje aan elkaar te wennen. Vanaf volgende week starten we met het laatste thema van het schooljaar “Circus”. De themabrief ontvangt u per mail. Op voorhand vragen wij u, mocht u materiaal of attributen hebben over het thema, die te delen met ons. Wij denken hierbij aan aankleding voor de thematafel, verkleedkleren e.d.

Wieltjes op het plein
Even nog een aandachtspunt. Wij willen geen stepjes, skeelers etc. op het plein i.v.m. de ongelukken en veiligheid van de kinderen. Mocht u zoon of dochter wel een step of skeelers meenemen dan blijft het in de gang staan.

Drinken op school
Wilt u ervoor zorgen dat de drinkbekers niet te vol worden gedaan. Bij warme temperaturen zorgen we ervoor dat de kinderen extra drinken.

Letters
Wij bieden de letters fonetisch aan. Mocht u daar vragen over hebben dan kunt u de link aanklikken voor meer informatie.
https://www.youtube.com/watch?v=VHm5BnBkIu0

Middenbouw nieuws

Groep 3

De leerlingen van groep 3 vinden het fijn om weer samen te kunnen werken op school. Deze week zijn ze heel actief begonnen met het oefenen van de opteltafels. Iedereen heeft zijn eigen boekje met sommen èn antwoorden en samen helpen ze elkaar om de sommen te automatiseren.

Een opteltafel ziet er als volgt uit:

0+0=0      1+0=1      2+0=2

0+1=1      1+1=2      2+1=3

0+2=2      1+2=3      2+2=4

0+3=3      1+3=4      2+3=5

Etc.          Etc.          Etc.

Deze opteltafels gaan tot 10. Wanneer je alle tafels snel uit je hoofd kent, zijn de plussommen tot 20 voldoende geautomatiseerd. Vanzelfsprekend moeten de tafels ook door elkaar geleerd worden.

Er wordt dus weer goed geoefend en hard gewerkt in de groep.

Groep 4

Sinds een paar weken zijn we weer gestart op school. Het is leuk om elkaar weer te zien in groep 4 en weer samen te leren en spelen. Gelukkig dat we gezond zijn!
Wat is er goed gewerkt in de weken thuis. Veel kinderen kennen de tafels al best goed. Het is wel belangrijk om te blijven oefenen.
In de klas hebben we de tafels geoefend met een spelletje. De kinderen gooiden met twee dobbelstenen en maakten van de 2 getallen een keersom. We hebben op school heel speciale dobbelstenen met ook 11 en 12 erop bijvoorbeeld. Dan kan je bijvoorbeeld ook een som krijgen als 2 x 18. Knap dat veel kinderen dan ook het antwoord weten. Echte rekenkampioenen!

Met juf Nicole, die stage loopt in groep 4, hebben de kinderen een activiteit gedaan met tafels. De kinderen kregen kaartjes met een tafelsom erop of een kaartje met 1 keer meer of 1 keer minder erop. De kinderen met een tafelsom zochten een kind met een kaartje met 1 keer meer of minder op. Samen maakten ze de beide sommen en schreven ze op met het antwoord. Bijvoorbeeld 10 x 4 = 40 en 1 keer meer wordt 11 x 4 = 40 + 4 = 44

Nieuws uit groep 5a

We zijn er weer!
Wat zijn we blij om weer met z'n alle in de klas te zitten en te zijn, maar wat is het wennen.
Wennen aan elkaar, wennen aan een bepaalde structuur, wennen aan het geluid, wennen wellicht aan de juf, wennen aan de regels (die er voor de thuiswerkperiode ook waren). Alles wennen. Maar oooooh zo leuk.

In de afgelopen periode hebben we gekeken hoe het gaat met iedereen, zowel in het werk, maar ook als persoontjes zijnde. De meesten gaven aan "Juf, wanneer gaan we weer gewoon les krijgen...…?" 

Afgelopen week, maandag, waren de glimlachen van de kinderen zo groot dat ze bijna kramp in de kaken hadden. Heerlijk! Iedereen lekker door elkaar toeteren en praten en elkaar even goed zien. Mooi om te zien!
Toch hebben we echt alweer veel gedaan. We zijn druk bezig geweest met bewegend leren in de klas, zowel bij taal, spelling als rekenen. We hadden gelukkig veel de mogelijkheid om naar buiten te gaan vanwege het droge en mooie weer. Ook in de klas zijn we fanatiek.

Elke dag een dagdictee, een rekendictee en woordrijtjes lezen. Daarnaast natuurlijk de gewoonlijke lessen. De zaakvakken, zoals aardrijkskunde worden weer opgepakt, gym is nog buiten en ook schrijven, verkeer en leefstijl komen weer aan bod.

Ondertussen, op 1e pinksterdag, kreeg juf nog een klein ongelukje wat resulteerde in een blauw oog en een gescheurd ooglid. Inmiddels valt het de kinderen niet meer op en geneest de "wond"(van wel 1,5cm ;-)) prima en zie je er hopelijk straks niets meer van. Het was wel even een stoer verhaal om thuis te vertellen. Ongeluk zit voor iedereen in een klein hoekje.

Deze week weer in volle gang en volgens "normale" structuur, zoals we in maart gestopt zijn. Dat werkt voor veel kinderen fijn, maar je merkt ook dat verschillende kinderen hun weg nog moeten vinden. Wat ook oké is. Op woensdag was de buitenspeelmiddag, de kinderen kregen stoepkrijt mee naar huis om een mooi kunstwerk te maken. Op school is ook flink gekrijt, op papier en op de stoep. Hopelijk komen er mooie foto's en beelden vanuit de drone.

We maken er mooie weken van, want de tijd vliegt en voor je het weet is het zomervakantie.

Groep 5b

Joepie! We mogen allemaal weer naar school! Wat een volle klas weer en vooral: wat veel geluid! Daar moeten we allemaal weer erg aan wennen. Maar ook rekening mee houden. Hoe doen we dat ook alweer? Oja, vinger opsteken voordat ik wat wil zeggen. Je zit nu weer met 25 klasgenootjes in de klas. Dat betekent ook weer op je beurt wachten. Samenwerken. Samen spelen. En om de beurt praten. Luisteren naar elkaar. Dat hebben we deze week weer met volle aandacht geoefend. Er wordt ook veel tijd besteed aan de sociale en emotionele ontwikkeling door het gebruik van de lessen van leefstijl. Nu erg belangrijk! 

Voor de juffen is het erg genieten van jullie. Om jullie weer bij elkaar te zien. Hoe jullie reageren op elkaar. Hoe we weer kunnen lachen met elkaar. Alle verhalen die bovenkomen en worden verteld. De nieuwe dingen die we thuis hebben geleerd of ontdekt. Superleuk! En juf Dewy kan jullie eindelijk beter leren kennen en andersom. 

In januari was het zover. De lange haren van Lina en juf Linda gingen eraf. Maar liefst 30 cm! In mei volgde ook Jayden.En dit deden zij niet zomaar. Het was namelijk voor een goed doel. Jaren lang spaarden zij hun haar voor andere kinderen. Want via Stichting Haarwensen wordt er van hun haar een mooie pruik gemaakt voor kinderen die zelf om welke reden dan ook geen haar meer hebben. En van heel lang, naar heel kort haar was best even wennen! 
Wij zijn supertrots op Jayden en Lina die hun lange haar spaarden voor dit goede doel! We zijn benieuwd wie nog meer zullen volgen...

Wil je meer weten of zien wat stichting Haarwensen doet? Kijk dan dit filmpje die het prachtig in beeld brengt: https://www.youtube.com/watch?v=z0ZnyjO-q8g

Bovenbouw nieuws

Nieuws uit groep 6

Yes! Eindelijk zijn we allemaal weer op school.
Na een aantal weken thuisonderwijs, zijn we al weer een aantal weken op school aan het werk. Gelukkig kunnen we elkaar allemaal weer zien. Het is nog wel even wennen want de klas zit nu wel weer vol met 32 kinderen en de meester en juf.

In de weken van het afstandsonderwijs hebben de kinderen veel geleerd op het gebied van zelfstandigheid en zijn we aan het werk geweest met nieuwe doelen.
Momenteel zijn we aan het werk met nieuwe doelen en gaan we ook kijken of we alles nog weten van de afgelopen periode. Voor rekenen blijven we oefenen met het kolomsgewijs optellen, aftrekken en vermenigvuldigen. Bij taal gaan we nog extra oefenen met de persoonsvorm, het onderwerp en het gezegde. We zijn ook begonnen met werkwoordspelling. Wanneer moeten we een werkwoord schrijven met een t, d of dt in de tegenwoordige tijd en hoe schrijven we deze woorden in de verleden tijd.

Met thematisch werken gaan we het hebben over de productie van limonade en het productieproces. 'Van grondstof tot eindproduct'.
De corona tijd zorgt ook voor leuke activiteiten in de klas. Zo hebben we meer tijd om te knutselen en andere gezellige dingen te doen.

Update groep 7

Na een aantal weken thuisonderwijs en vervolgens een paar weken met de halve groepen in de klas, mogen we nu weer met z’n allen op hetzelfde moment naar school. En dat vinden wij weer erg leuk! Erg gezellig dat alle klasgenootjes elkaar weer tegelijk kunnen zien. Maar het is ook wel weer even wennen.. Het staat weer wat voller in de klas met tafels en stoelen en we merken dat 25 kinderen samen natuurlijk ook wel iets meer geluid produceren dan maar 12 leerlingen in de groep.  Desalniettemin, fijn dat we de laatste 6 weken van het schooljaar samen kunnen afsluiten!!
De komende periode zullen wij met taal, rekenen en spelling de focus leggen op leerdoelen die een belangrijke basis vormen voor een goede start in groep 8.
Tijdens de taallessen zullen wij het komende weken gaan hebben over het aanwijzend voornaamwoord, de functie van de puntkomma in een zin, zinnen die uit hoofdzinnen en bijzinnen bestaan, gebiedende wijs en uiteraard blijft er veel aandacht voor zinsontleding.
Tijdens de lessen van spelling komen de volgende categorieën aan bod: woorden met een ‘s, woorden met een trema, het correct schrijven van het stoffelijk bijvoeglijk naamwoord, Franse en Engelse leenwoorden en woorden met een -x-. Ook werkwoordspelling blijft een essentieel onderdeel van de spellinglessen. We herhalen nogmaals het schrijven van werkwoorden in de verleden tijd en we breiden het correct schrijven van het voltooid deelwoord uit.
De komende periode ligt bij de rekenlessen de focus op het cijferend rekenen (plus- en minsommen, vermenigvuldigingen en deelsommen), maar blijven we natuurlijk ook flink oefenen met het rekenen met procenten, geld en het vermenigvuldigen met breuken met een heel getal (sommen zoals 5 x 1 1/4 = ). Al met al blijven we hard aan het werk in groep 7!  Gelukkig is er ook tijd voor leuke dingen. De school heeft een aantal leuke ‘Smartgames’ in het bezit en groep 7 mocht deze spellen eens uitproberen. Smartgames zijn spelletjes waarbij het logisch denken centraal staat. Dat zorgde voor een leuke afsluiting van een rekenles.

Nieuws uit groep 8

Nieuws uit groep 8

Deze week waren we eindelijk weer compleet! De afgelopen weken waren toch wel heel erg vreemd. Eerst moesten we thuis aan het werk en konden we elkaar alleen spreken via Google Classroom of Google Meet. Toch hebben een heleboel kinderen juist in deze periode flinke stappen gemaakt, bijvoorbeeld in het zelfstandig werken en de boel zelf regelen. De weken daarna konden we gelukkig wel weer naar school, maar in kleine groepen. Deze week was het dan ook erg fijn om elkaar weer te zien. Zeker omdat dit het laatste jaar op de basisschool is met deze klas.

Onze focus ligt nu op de musical. Voor de coronacrisis hadden we al een super leuke musical gekozen met de hele klas. Tijdens het thuiswerken hebben we de musical gelezen en de rollen verdeeld. Toen we weer in kleine groepen naar school mochten, hebben we ons vooral bezig gehouden met de liedjes. Deze zitten er al erg goed in. Nu we weer met de hele groep naar school mogen, kunnen we ook eindelijk beginnen met het oefenen van de scenes. Iedereen is erg enthousiast en het is erg leuk om hier mee bezig te zijn. Het gaat ook steeds beter. We zijn er dan ook van overtuigd dat het een top optreden gaat worden 14 juli.

De meeste tijd besteden we dus echt wel aan de musical. Naast het oefenen van de musical, zijn we ook druk met het maken van het decor. Gelukkig houden we ook nog wel wat tijd over voor andere dingen. We doen ook nog wel een reken- of taallesje tussendoor. We moeten natuurlijk de stof wel een beetje bijhouden voor na de basisschooltijd. De afwisseling tussen de lessen en het bezig zijn met de musical maakt onze weken erg leuk. We kijken dan ook erg uit naar de komende weken, die in het teken staan van het afscheid nemen van de basisschool.

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.

Dalton sterrenschool De Vliegenier is onderdeel van Leerplein055