nieuwsbrief Sterrenschool de Vliegenier 9 juli 2020

Algemeen nieuws

Onderbouw nieuws 

Nieuws groep 1-2

Schoonmaak
De zomervakantie staat al voor de deur en we willen graag dat al het materiaal, waarmee de kinderen het afgelopen schooljaar gespeeld hebben, na de zomervakantie weer schoon is. Voor de schoonmaak doen wij een vriendelijk verzoek aan u om ons te helpen. We willen graag:
• Hulp van ouders voor de was uit de huishoek en voor de verfschorten
• Hulp van ouders die spelletjes thuis schoonmaken
Wilt u uw kind een GROTE STEVIGE tas meegeven, voorzien van naam? In de tas geven wij materiaal mee aan uw kind. U kunt dit materiaal voor vrijdag 17 juli weer meenemen naar school. Lego e.d. kan het makkelijkst schoongemaakt worden door het in een sloop te stoppen en dan in de wasmachine te wassen. Houten materiaal s.v.p. alleen afnemen met een vochtige doek.

Meester en juffendag
Volgende week 16 juli vieren we meester en juffendag. Het thema is ‘circus’. De kinderen mogen verkleed op school komen, maar dat hoeft natuurlijk niet.
Gezien de Corona tijd wordt het feest in het eigen lokaal gevierd. Voor iets lekkers wordt gezorgd.
Wie weet komt er nog wel iemand op bezoek ;)

Middenbouw nieuws

Nieuws uit groep 3

Wat is het fijn om de afgelopen periode weer samen met vriendjes en vriendinnetjes in één klas te zitten, i.p.v. halve groepen!

De afgelopen maand hebben we ingezet op "plezier in lezen". De leerlingen mogen elke vrijdag een ‘duckie’ (Donald Duck tijdschrift) pakken en we zijn begon met ‘toneellezen’. Bij toneellezen nemen twee of meerdere leerlingen de rol van een personage op zich en deze lezen de teksten hardop voor. De lezers voeren dus eigenlijk samen een toneelstukje op, maar dan zonder podium. Op deze manier levert het veel leesplezier op. Dat is leuk!

Ook hebben we de volgende stap gezet in het schrijfproces. We hebben namelijk geoefend om, in het lijntjesschrift dat groep 4 bij taal gebruikt, te schrijven. Dit lukte al aardig goed. Super knap, hoor!

Groep 4

Een aantal kinderen van groep 4 hebben een stukje geschreven over hun tijd in groep 4:

 

-  Ik vond groep 4 een hele leuke klas. Het was wel bijzonder. Ik had niet verwacht dat ik met zoveel vrienden zou worden. Ik ben gelukkig in groep 4. En dat was het. Groetjes Sem

-  Ik ben Kian. Ik vind rekenen wel leuk. En ik zou graag andere kinderen willen helpen met rekenen, want dat vind ik heel leuk. En ik zou wel les willen geven over rekenen. En ik vind het ook heel leuk in groep 4.

-  Hoi ik ben Jayna
en ik ga wat vertellen wat ik geleerd heb en wat ik in groep 4 heb gedaan.
We leerde klokkijken, beter te meten, redactiesommen en de tafels en nog veel meer. Ik kon eerst niet zo goed klokkijken, maar nu kan ik het wel beter net als lezen en ik ken nu meer woorden.
Dit schooljaar was wel anders dan de andere jaren, omdat we een lange tijd thuis moesten blijven vanwege het Coronavirus. We kregen toen les via Google classroom en daar konden we elkaar zien en kon de juf ons dingen uitleggen.
Dit jaar hebben we nog wel veel leuke spelletjes gedaan en het heel gezellig gemaakt met juf Alice en de kinderen. Ook vind ik dat de juf heel erg haar best heeft gedaan met alles.
Groetjes Jayna

-  Hoi ik ben Jaylinn, ik ga het hebben over school. Het gaat goed op school. Ik ben iets beter geworden in rekenen en spelling en lezen en taal. Ik vind het fijn dat ik vriendinnen heb. Ik vind het leuk dat ik bij knutselen hele leuke dingen kan maken. Thuiswerken vond ik niet heel leuk want ik kon me niet goed konsentreeren. Gelukkig heb ik heel vaak goede rapporten. Ik denk nu ook.

-  Hallo ik ben Sanne. Ik vind groep 4 een leuke klas omdat ik veel vrienden en vriendinetjes heb. De knutselactiviteiten vind ik heel leuk. En buiten spelen en gymen met meester Jochem. En we doen leuke spelletjes buiten. En dat was het.

-  Het leukste vind ik de vakken gym en rekenen en taal en spelling en lezen. Vooral buiten gym en buiten spelen vind ik het leukst. Taal vind ik leuk omdat er veel dingen zijn die je kan leren over. Spelling vind ik leuk omdat er veel leuke leer spelletjes zijn. Rekenen vind ik leuk omdat je dat kan toepassen in groep 5. Lezen vind ik leuk omdat je kan dat ook toepassen in groep 5 en je word er slim van. Gym vind ik leuk er zijn heel veel leke spelletjes. Je word er sterk van. Buiten spelen vind ik leuk omdat je dan luchtje kan scheppen. Tot ziens groep 4, Dalmar.

Laatste schoolweken groep 5a

Laatste schoolweken groep 5a

Ik wil graag zeggen dat tijd niet vliegt, maar toch doet het dat.
Jeetje mineetje!
Vrijdag gaan de rapporten mee. Een gekke, maar ook leerzame en waardevolle periode sluiten we af.
We hebben van de vakken de blokken en thema's afgerond. Er is hard gewerkt.
Ook zijn we opzoek gegaan naar allerlei manieren van het aanbieden en inoefenen van de stof.
We hebben quizjes gedaan, via wisbordjes of Kahoot! We hebben buiten bewegend leren opdrachten gedaan.

Uit de boeken en schriften werden opdrachten gehaald en die klassikaal of juist individueel gedaan. Kinderen moesten elkaar helpen. Zelfstandig werken of samenwerken.

Toch moest er ook nog aandacht besteed worden aan pesten en plagen. De lessen van Leefstijl pakten dit mooi op door kleine toneelstukjes samen na te spelen.
Echte situaties hebben we nagedaan, naar filmpjes gekeken die bij het onderwerp horen en groepsgesprekken gehad. Het kan ondanks dat nog steeds voorkomen of gebeuren dat er gepest en/of geplaagd wordt. De consequenties die er bij kunnen horen, hebben we ook goed besproken. De kinderen zeiden wel dat je elkaar moet helpen om lief te blijven doen. Elkaar niet pijn doen met woorden, niet roddelen of achter iemands rug om wat zeggen of doen. En elkaar fysiek pijn doen, is iets wat we echt NIET doen op school, ook al kan dat soms de eerste reactie zijn als je ontzettend boos of verdrietig bent. Dat onlinepesten (via social media en games) ook onder het pestbeleid valt, hadden veel kinderen nog niet zo bedacht. Dit is echt een groter wordend "probleem".
Door het er veel over te hebben, elkaar daar in te helpen en te ondersteunen, hopen we dat ruzies, plagen, pesten en eventueel zelf fysiek zijn steeds minder gaan worden. Maar ook dat het stopt online.

We gaan nog een fijne, gezellige week samen tegemoet. Woensdag naar de nieuwe klas, nog een jarige woensdag, donderdag meester-juffendag en vrijdag tot 12u leuke dingen doen.
Schoonmaken in de komende week hoort er ook bij.
Kortom, nog even knallen en gezelligheid, daarna echt tijd voor ontspanning!

Nieuws uit groep 5b

In groep 5b zijn we de afgelopen bezig geweest met muziek. We hebben verschillende liedjes gezongen met z’n allen!  A ram sam sam..., fli fla flo.... en de fruitsalade kwamen regelmatig voorbij. Als je niet weet hoe die liedjes klinken, vraag het gerust aan de leerlingen in groep 5b! Dan zullen ze het liedje vast voor je zingen. Ook met boomwhackers hebben we muziek gemaakt. Dat was even wennen in het begin maar na paar rondjes oefenen, had iedereen het onder de knie. Erg leuk om te zien dat iedereen helemaal op ging in de muziek. De laatste weken sluiten we dit af met een tekening over muziek en de liedjes die voorbij zijn gekomen.

Na een tijd van komen, is er ook een tijd van gaan. Mijn tijd op de Vliegenier zit er helaas op! Ik wil iedereen bedanken voor het vertrouwen in mij en het warme welkom in de klas. Met veel plezier heb ik de kinderen in groep 5b les gegeven zowel online als op school. Wellicht komen we elkaar nog eens tegen!

Bovenbouw nieuws

Het einde van het schooljaar in groep 6

Het einde van het schooljaar in groep 6

Het einde van het schooljaar is in zicht. Een bewogen jaar, waarin ook veel mooie leermomenten waren.

De afgelopen weken hebben wij nog heel veel gedaan in groep 6.
In groep 6 nemen de kinderen deel aan het Kristalorkest, samen met kinderen van het Kroonpad, de Zonnehoek en het Diamant. De kinderen hebben aan het begin van het schooljaar een instrument gekozen en deze hebben ze geleerd te bespelen. I.v.m. alle corona maatregelen was er geen mogelijkheid om aan de ouders te laten horen wat ze hebben geleerd. De muziekdocenten hebben een nummer geschreven over het thuisonderwijs en deze hebben de kinderen ingestudeerd. Dit is allemaal gefilmd, zodat de ouders ook kunnen zien wat de kinderen hebben geleerd.

Tijdens thematisch werken hebben we geleerd over de productieketen van verschillende sappen.
We hebben geleerd wat de ecologische voetafdruk is en daarbij hebben we zelf een productieketen nagebootst in de klas. Er werd appelsap gemaakt. Dit deden we door de appels zelf te schillen, te raspen en te persen. Een deel hebben we ook gemaakt met de sapcentrifuge. De kinderen waren razend enthousiast en betrokken bij dit thema.

Zoals ik in het begin al zei: het einde van het schooljaar is in zicht. Het was een bewogen jaar dat veel van de kinderen heeft gevraagd, maar we hebben met zo'n alle gezorgd voor een goed verloop en de laatste weken met de hele klas waren erg fijn!

Laatste loodjes in groep 7

Nog maar een paar dagen en dan zit dit rare, bijzondere schooljaar er weer op! Ontzettend fijn dat we de laatste weken weer als gehele groep hebben kunnen doorbrengen. Ook al was dat best weer even wennen zo met elkaar! Er is nog een klein sprintje getrokken betreft de leerstof, maar we hebben ook leuke dingen gedaan. Zo is er op vrijdagmiddag lekker getimmerd. Dat was immers nog een wens van de kinderen om eens met handvaardigheid aan de slag te gaan met hout. Naast ons normale werk hielden we ons ook bezig met het ontwikkelen van een eigen dierentuin. Een opdracht waarbij de leerlingen zelf een dierentuin mochten ontwerpen, rekening houdend met een startbudget. Er moest gerekend worden met geld en met oppervlakten. Gelukkig was er een bank waar leerlingen een lening konden aanvragen om hun dierentuin steeds meer uit te bouwen. Naast deze klus werd er ook nog een moord opgelost! Door diverse taal- en rekenopdrachten uit te voeren, kwamen we steeds dichter in de buurt van de verdachte, het moordwapen en de locatie van de moord. Enkele groepjes moeten nog even afronden, er zijn al een aantal detectives achter de waarheid gekomen.
De komende week zal in het teken staan van de laatste lessen afronden, een middagje overvliegen  om alvast een kijkje te nemen in groep 8 afscheid nemen van twee klasgenootjes, de verjaardag van de meesters en juffen vieren en uiteraard de klas opruimen. Een mooie week om dit gekke schooljaar af te sluiten. Er is hard gewerkt, maar we hebben het ook erg gezellig met elkaar gehad. Alvast een heel fijne vakantie gewenst!

Nieuws uit groep 8

Nieuws uit groep 8

En toen waren we ineens aan het einde van het schooljaar... het einde van de basisschooltijd. Het was een heel bijzonder schooljaar, waarin veel van de kinderen werd gevraagd. Ze hebben het heel erg knap gedaan! Even leek het erop dat al de leuke activiteiten die horen bij groep 8 niet door konden gaan. Gelukkig hebben we met wat aanpassingen een super leuk dagje en nachtje weg samen beleefd.

We stapten om 10 uur op de fiets om naar het Klimbos in Apeldoorn te fietsen. Onderweg kregen we nog een heerlijke lunch van Leerplein aangeboden. Eenmaal aangekomen bij het Klimbos hebben de kinderen van groep 8 eens even laten zien hoe stoer ze zijn. De één naar de ander klom hoog in de bomen of tokkelde een paar meter verder. Het was een groot succes. Na het klimmen fietsten we verder naar de camping waar we een nachtje mochten slapen. Wel moesten we daar eerst onze tenten opzetten. Toen dit was gelukt hebben we heerlijke pizza's gegeten en zijn we lekker gaan zwemmen, al was dit best wel koud. 's Avonds hebben we nog wat spelletjes gedaan en zijn we gaan slapen. Nou ja... slapen... De meeste kinderen hadden daar niet zoveel zin in.

De volgende ochtend hebben we lekker ontbeten, de boel weer opgeruimd en zijn we op de fiets gestapt weer terug naar Apeldoorn. Het waren hele gezellige dagen. We hebben heel veel lol met elkaar gehad.

Nu zijn we druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de musical. Door de maatregelen komen de ouders in twee keer kijken. Dat vinden wij helemaal niet erg, want dan mogen we de musical lekker twee keer opvoeren.

De laatste weken halen we samen ook veel herinneringen op aan de basisschooltijd. De acht jaren zijn snel gegaan. We vinden het best jammer dat we volgend jaar niet meer bij elkaar in de klas zitten en niet meer naar de Vliegenier hoeven. Maar we zijn ook toe aan de volgende stap en kunnen niet wachten om naar de middelbare school te gaan.
Maar... Nu wel eerst vakantie!

Namens groep 8, voor iedereen een hele fijne vakantie gewenst!

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.

Dalton sterrenschool De Vliegenier is onderdeel van Leerplein055