nieuwsbrief Sterrenschool de Vliegenier 21 maart 2018

Algemeen nieuws

Vanuit de directie

Tijdens de voorjaarsvakantie waren er bijna 60 kinderen op school die gewerkt hebben over het thema ‘Olympische Spelen’. De weektaken en lesdoelen waren vooraf uitgewerkt en zorgden voor een goede voorbereiding. Meester Denny, juf Linda, juf Marja, juf Carmen en juf Kristel hebben deze week met zijn allen de lessen verzorgd. Ook was juf Brenda met de peuters aanwezig in de onderbouwgroep op maandag en dinsdag. Het blijft een mooie ervaring om te zien hoe kinderen in drie (leeftijds)groepen  onderwijs krijgen. De Daltonkenmerken: samenwerken, zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, reflectie en effectiviteit komen duidelijk naar voren. Het samenwerken met kinderen uit andere groepen zorgt voor verbinding en leren van en met elkaar. Het afsluitende spel in circuitvorm leek op de echte Olympische Spelen. Een leuke week met een sportief karakter!

De opbrengsten

Aan de hand van de januari Cito opbrengsten maken wij op groepsniveau en op schoolniveau een analyse. Het is de bedoeling dat wij voortdurend in ontwikkeling zijn en de opbrengsten vergelijken met het landelijk gemiddelde. Ook volgen wij onze kinderen individueel. In de onderbouw is er in het algemeen een stijgende lijn te zien, zowel op de rekenvoorwaarden als op de taalvoorwaarden.

In de middenbouw ligt er op schoolniveau nog een aandachtspunt. Het taaltraject met onze begeleider zal hieraan zeker bijdragen. In de bovenbouw is  op de vakgebieden een stijgende lijn te zien die wij met veel inzet voortzetten. Ook wordt er een taalspecialist opgeleid en in de toekomst een reken specialist en een gedragsspecialist. Tijdens de ouderavond gaan wij u hierover nog verder informeren.

COOP scholenactie

De Doekoe scholenactie van de COOP is weer terug! Misschien heeft u het al gezien.
Van maandag 19 maart t/m zondag 22 april kan er door iedereen die wil gespaard worden voor sport- en spelmaterialen voor school.
U krijgt bij een aankoop van diverse Arla Foods en Unilever, Doekoemunten, die u vervolgens in de winkel kunt doneren in het vakje van De Vliegenier.

Helpen jullie mee..!

Inspectiebezoek

Op dinsdag 27 maart wordt er een inspectiebezoek gehouden. Het doel van dit bezoek is tweeledig. Enerzijds wordt gekeken naar de kwaliteit van de Sterrenscholen waarin de flexibele onderwijstijden een rol spelen. Anderzijds wordt er een regulier periodiek onderzoek afgenomen dat voor alle basisscholen geldt. U wordt natuurlijk t.z.t. geïnformeerd over het resultaat.

Sponsorloop 25 mei 2018

Zet u deze datum alvast in uw agenda? Op 25 mei wordt er een sponsorloop op de middag, georganiseerd door ‘De Vrienden van de Vliegenier’. U bent van harte welkom, wij maken er een feestelijke happening van!

Koffieochtend voor de tips en tops

Tijdens de koffieochtend praten ouders en directie over de gang van zaken binnen OBS De Vliegenier. Het is een laagdrempelig gebeuren waarin uitwisseling plaatsvindt om even te kunnen communiceren. Om te voorkomen dat zaken lang blijven liggen  is er dan een moment voor ouders om met de directeur in gesprek te gaan. Het gaat vaak over algemene zaken binnen de school. U bent van harte welkom met uw eigen tips en tops!

Ouderavond 25 april vanaf 19.30 tot 21.00

Op 25 april staat er een informatieve ouderavond gepland. Tijdens deze avond komt er een trainer van Leefstijl om samen met het team de werkwijze aan ouders toe te lichten. Het thema ‘social media’ en digitaal gamen zullen ook gespreksonderwerpen zijn. Het laatste onderwerp werd aangedragen door ouders. Wij hopen op uw komst. Het samenwerken met ouders in de opvoeding is voor ons belangrijk.

Vervolg Cultuurmenu groep 3

Bekijk hier het fotoalbum

Schaaktoernooi "De Pion"

Op 25 april wordt weer het jaarlijkse schaaktoernooi in het Bolwerk gehouden.
Het is een mooi toernooi waarbij de kinderen zowel uitkomen voor hun school als voor hun individuele prestatie.

Klik hier voor de flyer voor meer informatie.
Bij deelname aan het schaaktoernooi, ontvangen wij graag toestemming vanuit ouders of uw kind(eren) eerder uit school mag/mogen vertrekken.

Onderbouw nieuws 

Groepen 1/2

In de groepen 1/2 zijn wij gestart met het thema ‘Lente’. De kinderen zijn begonnen met het zaaien van verschillende zaadjes. De kinderen vragen zich dan ook wel af of de zaadjes wel gaan uitkomen. Dit is natuurlijk afwachten. Maar wat gaat er nu eigenlijk uit de zaadjes komen? De kinderen zijn elke dag benieuwd of er al weer iets is gaan groeien. Wij gaan leren hoe bloemen in elkaar zitten en wat voor bloemen er bestaan. Hoe verzorg je deze bloemen nu eigenlijk? Hebben bloemen veel of weinig water nodig. De kinderen hebben in de groepen verantwoording voor het verzorgen van de zaadjes. Dit zijn al verschillende voorbeelden die in de groepen aanbod zijn gekomen. Vanaf volgende week gaan wij verder in op de tuindiertjes, de kinderen zijn al druk opzoek op het plein en in de patio

Algemeen:
- Wij merken steeds meer dat kinderen regelmatig speelgoed mee naar school nemen. Dit is echter alleen de bedoeling op speelgoeddag. De laatste vrijdag van de maand is het speelgoed dag. Spullen rondom het thema zijn natuurlijk wel van harte welkom!
- Op 10 april gaan de groepen 1/2 naar Paleis het Loo. Wanneer u kunt rijden, wilt u dit dan aangeven op de intekenlijsten bij de groepen.

Groep 1c

Vrijdag 9 maart stond in het teken van NL doet. Wat hebben wij genoten van de voorstelling "Broodje Aap"! Eerst best wel een beetje spannend zo in de grote gymzaal samen met de leerlingen van het Kroonpad en de Zonnehoek maar het ijs was snel gebroken. Lekker dansen en zingen samen!

Vanaf 12 maart zijn wij gestart met een nieuw thema uit de methode Schatkist:"Lente/ kriebelbeestjes". Pom Pom denkt dat wanneer je een ei in zandbakgrond "zaait", er dan een eierboom uit groeit. Inmiddels weten wij wel dat dat niet kan!!!
We hebben zelf tuinkers en boontjes gezaaid en nu maar hopen dat er wat gaat groeien en bloeien. We verzorgen onze eigen potjes in ieder geval heel goed!

Groep 3a & 3b

Elke dag leren de kinderen nieuwe dingen tijdens Veilig Leren lezen. Op het moment zijn we druk met -ooi, -aai en -oei woorden. De kinderen kunnen al veel woorden opnoemen waar deze klanken in terugkomen.
We zijn gestart met Leefstijl en werken aan het thema "De groep? Dat zijn wij! De kinderen vinden het erg leuk om met Leefstijl te werken. Het zorgt voor mooie gesprekken tussen de kinderen.
Woensdag 28 maart wordt het letterdiplomafeest gevierd met een bingo, limonade en iets lekkers. Verdere informatie volgt nog, maar noteer de datum vast in uw agenda.

Middenbouw nieuws

Groep 4

Bij rekenen hebben we een smartiesdoosje gevouwen. We mochten eerst de smarties opeten! Dit vonden Tim en Floor wel een goed idee..!! Daarna hebben we een bouwplaat gemaakt die we later in elkaar konden vouwen en plakken (zie de foto)
Bij spelling hebben we -je/-pje/-tje geleerd. Maar ook de -cht/-ch en woorden die je hoort als -t en schrijft als -d.
Wat Floor & Tim heel leuk vonden was het schrijven van een persoonlijke brief naar een vriend of vriendin.

Tim over NL Doet:
Ik heb mozaïek gedaan en heb het al eens eerder gedaan dat vond ik heel leuk. Dat moest gemaakt worden van crêpepapier.

Floor over NL Doet:
Ik ging kralen van papier maken en het was heel makkelijk. We maakte er een ketting van. De mevrouw die het uitlegde had al haar sierraden die ze mee had, had ze zelf gemaakt van papier. De sierraden van haar waren zelfs waterdicht!

Groep 5

Vrijdag 9 maart was het NL-doet dag. De kinderen van groep 5 gingen naar verschillende workshops verspreid over het Kristal. Casper en Shandi; wij gingen naar wandelen in de tekening. Met nog andere kinderen. Bijvoorbeeld een auto tekening maken. En Casper maakte een huis en een raket met iemand uit groep 3. Die heet Liam. Hij maakte een Pokemon wereld.

Eva Roel Gabriela; wij hebben ook gewandeld in de tekening. Het was heel leuk! We moesten een filmpje maken met een green screen. Het leek echt of je in je tekening liep.

Tijmen Noah en Fedde; we gingen naar knutselen met kroondoppen. We vonden het heel leuk en we sloegen heel hard met de hamer. We moesten er een kunstwerk van maken en we deden dat zo; eerst moesten we met de hamer dopjes van flessen plaat slaan. En we hadden allemaal ongeveer 4 of 5 kunstwerken gemaakt. Ik zou het ook gaan doen want het word heel leuk en mooi.

Ik ben Ruben ik heb djembé gedaan en dan moet je slaan op een soort trommel. De djembé is meer rond en heeft een grote poot. Ik vond het heel leuk alleen we moesten op het laatst vroeg stoppen.

Danny en Roméo; wij gingen timmeren. Het is heel leuk en je mag alles maken zoals een aapje of een hamer. In een bak ligt hout en wat wieltjes en blokjes. En mensen helpen je. En ze hebben veel gereedschap zoals een zaag. Het zit in het kristal bij onze school.

Zuidbroek schoon van Luca / Lieke / Esma: Eerst kregen we een zak en een grijper. We moesten op de foto. We gingen heel Zuidbroek door We vonden plastic overal. Zo houden we Zuidbroek schoon.

Bovenbouw nieuws

Groep 6

Vorige week heeft een aantal kinderen meegedaan aan de workshop schilderen die bij Serious Request geveild werd door juf Monic. Er is heel hard gewerkt en er zijn hele mooie schilderijen gemaakt! Wat een inzet en gezelligheid - het was echt heel erg geslaagd!

Klik hier voor meer foto's

Groep 7

Een aantal weken terug hebben we in onze groep bezoek gehad van mevr. Braam. Zij kwam de leerlingen van alles vertellen over het werk van Amnesty International. Dat vonden de leerlingen erg interessant!
Onze voorleeskampioen Kyra heeft op woensdag 14 februari mee gedaan aan de voorleeswedstrijd van de gemeente Apeldoorn. Opnieuw mocht ze een stukje voorlezen van het boek Cyberboy. Helaas is Kyra niet door naar de volgende ronde, maar ze heeft het erg goed gedaan en dat terwijl ze eigenlijk helemaal niet van voorlezen houdt...
Dat de leerlingen van groep 7 van aanpakken weten, hebben ze donderdagmiddag wel bewezen. De leerlingen zijn met prikker en vuilniszak de wijk ingegaan om onze buurt schoon te maken. De leerlingen hebben in een uurtje tijd wel 45 kilo aan afval weten te verzamelen! Wat een kanjers!

Groep 8

NLdoet 2018

Op 9 maart ’18 deden we met de hele school NLdoet. Er waren verschillende workshops, zoals: schilderen, beatboxen, wandelen in je eigen tekening, Zuidbroek schoon, rolstoel basketbal etc. Wij vonden het een hele leuke dag omdat het heel erg gezellig was en er ook verschillende kinderen mee deden. Wij deden zelf beatboxen maar degene die dat eigenlijk moest geven was ziek, dus gingen we schilderen. Daar waren ook kinderen met een beperking van Het Kroonpad en De Zonnehoek. We zaten in het hart van het Kristal. We gingen ook liedjes zingen met z’n allen dat was heel erg leuk. Andere kinderen gingen naar het park om alle rommel op te ruimen. Wij hebben een hele leuke dag gehad.

Door Yolin & Revide 

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.

Dalton sterrenschool De Vliegenier is onderdeel van Leerplein055